Monday, 13 September 2010

sambungan JERANTUT BANDAR MALAM (2)


Dato’ Yang DiPertua,saya mengambil masa agak panjang untuk romance kerana menjelaskan sebab-sebab mengapa kita melaksanakan idea untuk menjadikan Bandar Jerantut sebagai sebuah bandar yang hidup waktu malam, ringkasnya Bandar Malam.

Terima kasih Dato’ YDP dan Saudari Setiausaha serta kakitangan MDJ kerana turut sama menyokong idea Bandar Malam itu semasa kita membincangkan dengan JPBD tempuh hari dimana saya meminta kerjasama JPBD merestui dan membantu mendesainkan Jerantut sebagai sebuah Bandar Malam.

Apakah Bandar Malam itu? Mungkin rakan-rakan dan para pegawai –pegawai serta masyarakat ingin tahu lebih bersuluh dengan ubat lampu lapan biji supaya dapat difahami dengan cerah apakah lembaga itu. Baiklah, saya akan suluh dengan beberapa buah lampu moga tersinar terang.

Konsep Bandar Malam bukanlah satu yang luar biasa sebalikya ia jarang dilakukan oleh Bandar-bandar kecil lain dinegara ini kerana ia bertentangan dengan natural kemanusiaan bahawa waktu malam adalah waktu kehidupan lebih selesa dirumah. Kecuali dikota-kota besar seperti Kuala Lumpur, bahagian-bahagian tertentu Bandar seperti Melaka, Johor Bahru dan lain-lain.

Jika kelainan kita harus menukar konsep perniagaan yang hanya berjalan pada waktu siang kepada melanjutkan masa menutup perniagaan kepada lewat malam. Altenatifnya, mungkin pada waktu siang dimulakan agak lewat sedikit tidak menjadi hal.

DiJerantut telah banyak ruang niaga dilanjutkan pada lewat malam terutama bagi premis perniagaan yang baru dibuka contohnya dibandar Inderapura. Hyper market TF dan Aktif serta gerai-gerai makanan disana-sini tutup lewat. Ada restoran 24 jam begitu juga 7eleven. Jika majoriti premis ditutup lewat maka jadilah ia sebuah bandar hidup pada waktu malam.

Untuk itu kita harus mendidik masyarakat untuk lebih gemar keluar membeli belah, makan minum diluar pada waktu malam. Mereka suka bersiar-siar waktu malam. Bila sebagian dari masyarakat bandar terbiasa dengan keadaan ini ia akan menarik pengunjung-pengunjung dari luar bagian bandar ikut sama keluar pada waktu malam.

Hanya satu inviroment ditanam didalam pemikiran masyarakat bahawa mereka yakin apa yang dimahukan ada terdapat pada waktu malam dibandar ini. Contohnya konsep  7eleven memberikan keyakinan kepada masyarakat bahawa perniagaan mereka 24 jam. Sekarang, semua orang tahu tempat-tempat yang ada 7eleven tidak sukar untuk mereka mencari barangan walaupun diwaktu dinihari.

Begitu jugalah sebuah bandar jika masyarakat yakin diwaktu malam ada bisnes maka mereka lebih selesa keluar malam dan waktu siang mereka boleh menumpukan kepada pekerjaan atau hal-hal lain. Apa yang penting disini ada keyakinan dari masyarakat bahawa waktu malam Jerantut terbuka kepada apa jua bisnes.

Bagi mencapai tujuan itu, MDJ harus membina rangsangan dengan membina keceriaan bandar ini dengan hiasan lampu bersinar, bergemerlapan diseluruh ruang bandar. Mungkin kos letrik agak meningkat tetapi dalam jangkamasa panjang semuanya itu dapat disifarkan kerana mendapat pulangan.

Membenar dan menggalakan pertumbuhan aktiviti perniagaan yang boleh menarik orang berkunjung seperti expo, aktiviti seni, pasar malam, perayaan-perayaan , pementasan, aktiviti dakwah berlaku secara bersimpang siur sebagai pemangkin kepada kehidupan bandar pada waktu malam. Mengelakan bandar menjadi sepi, gelap, tidak bertenaga dan menakutkan pada waktu malam.

Dewan-dewan perniagaan serta para peniaga, penjaja dijemput untuk berunding bagi mencapai hasrat itu kerana mereka adalah pemain sebenar. Apa yang kita lakukan adalah untuk membina pertumbuhan ekonomi mereka. Ia meningkatkan laba dan menjana peluang pekerjaan.

Jerantut yang nyaman -puteri mandi manda diair yang jernih

Siapa sasarannya?. Ia sudah pasti 100,000 penduduk dalam daerah Jerantut. Kemudian keluarga peneroka Felda Jengka, Lepar, Kuala Kerau, sebahagian Daerah Lipis dari kampong-kampung dibelah oleh jalan Jerantut-Lipis dan sepanjang jalan Benta. Pelancung-pelancung luar dan asing juga merupakan sasaran tradisi.

Sebagai usaha dukungan, diperingkat kelulusan pelan pembangunan perumahan dipercepatkan, kempen-kempen ‘Jerantut selesa didiami’ dijalankan sebagai menggalak percambahan penduduk. Begitu juga kempen-kempen ‘balik kampung’ wajar diteruskan terutama anak-anak felda yang akan membeli rumah-rumah untuk berhampiran dengan ibu-bapa mereka diFelda yang berD disekitar.

Tidak mudah untuk melaksanakan sesuatu visi kerana berbagai cabaran akan dihadapi. Pertama kita akan menghadapi kekurangan kos, mencari peruntukan, keberkesanan politik, menarik minat masyarakat pelanggan dan pengguna, mulut masyarakat yang mengkritik dengan ketajaman hujah serta kedangkalan fikiran sehala dan sebagainya. Bagaimanapun kita harus tenang, sedia mendengar dan memberi timbangan pada yang wajar untuk kebaikan.

Paling sukar adalah kita mengubah kebiasaan masyarakat peniaga kita yang selesa berkerja pada waktu siang dan menambah masa mereka untuk lewat malam. Ini akan memakan masa. Mangubah apa yang telah menjadi budaya tidak mudah. Tetapi saya percaya, jika mereka nampak apa yang kita gambarkan mereka akan berkerjasama.

Kita tidak boleh takut pada kritikan jika mahu mengubah masa hadapan bandar ini. Kita harus faham bahawa segelintir pengkritik itu mereka tidak ada tanggung jawab untuk mengisi periuk nasi masyarakat. Mereka hanya melontarkan berbagai kritikan tetapi tidak berbuat apa-apa.

Perkara ini sudah lama saya suarakan, namun demikian ada perkembangan walau pun perlahan. Tidak mengapa, ia berjalan secara evolusi tetapi matlamatnya akan sampai. Sekarang nampak ada perubahan. Hanya kita belum berunding dengan masyarakat peniaga bagi mendapatkan kerjasama mereka.

Saya yakin kalau kita dapat mengubah bandar kita sehingga lewat malam suatu hari nanti kita akan menjadi sebuah bandar yang lain dari yang lain dan ia mendatangkan banyak manfaat dalam membantu menjanakan pendapatan penduduk.

Sekian. Dato’ Yang diPertua.

JERANTUT BANDAR MALAM (1)


Saya menerima emel dan komen dari pembaca tempatan Jerantut mengapa saya melayurayadaily/suaramajlis dan blog sri tribuana tidak minat menulis tentang Jerantut. Ya, memang benar kami belum membuat sebarang tulisan mengenainya kerana kami berpendapat bahawa bloggers Jerantut agak ramai berbanding dengan Daerah-daerah lain diPahang. Jadi kami  rasa eluklah kami menulis tentang perkara lain yang menyangkut soal-soal luar sahaja. Bagaimanapun, pada kali ini saya postkan satu teks ucapan saya ketika mesyuarat penuh Majlis Daerah Jerantut sebelum bulan ramadhan yang lalu.

Sempena Majlis Daerah Jerantut mengadakan Majlis Aidilfitri kepada semua penghuni bandar ini, maka saya rasa ada baiknya saya postkan teks ucapan saya berkenaan. Jika ada masa bacalah. Oleh kerana ucapan ini agak panjang saya postkan dua kali dan bersambung selepas post ini. TK.


Bismillahi rahmani rahim.
Salamu alaikum warahmatullahi wabarakatuh dan salam sejahtera. Yang berbahagia Dato’ Yang dipertua Majls Daerah Jerantut, saudari Setiausaha Majlis Daerah Jerantut, rakan-rakan ahli Majlis, pegawai-pegawai, tuan-tuan dan puan-puan sekelian.

Dato’ Yang DiPertua,

Kita telah merumuskan satu perancangan pembangunan Daerah Jerantut baru-baru ini sebagai pelan pembangunan masa hadapan Bandar Jerantut serta pusat pertumbuhan kecil sebagai feeder kepada Bandar Jerantut. Feeder tersebut adalah pekan Kuala Tembeling, Kuala Tahan, Jerantut Ferri, Simpang Jengka 8, Damak, Batu Balai dan Hulu Cheka.

Didalam perbincangan tersebut jabatan Perancang Bandar dan Desa ( JPBD) negeri Pahang telah mengemukakan dua strategi pembagunan jangka panjang telah ditetapkan oleh Jabatan Perancang iaitu Jerantut sebagai daerah pertanian dan pelancungan.

Saya telah memberi kenyataan balas kepada JPBD bahawa Jerantut dibangunkan atas dua strategi itu tidak mencukupi sebagai sebuah Bandar pinggiran yang dinamik. Memandangkan diJerantut ada beberapa institusi yang potensi dikembangkan sebagai cabang IPT, seperti Pusat Perikanan Air Tawar Perlok, Pusat ABC diBukit Ketupat dan Pusat Penyelidikan Pertanian Tun Razak  maka saya minta supaya ditokok satu lagi menjadi tiga teras pembangunan. Jerantut hendaklah dibangunkan atas tiga teras utama iaitu Pertanian, Pelancungan dan Pendidikan.

Kita telah mendapat respon yang positif dari JPBD untuk tiga strategi tersebut kerana secara kebetulan JPBD juga merancang satu pusat penyelidikan di Kuala Tahan. Menyusuli pelan perancangan itu kita harus mengenal pasti kawasan tanah untuk disediakan bagi pengisian tersebut. Kita tidak mahu menghadapi masalah tapak sehingga projek tidak dilaksanakan. Sebagai contoh, MSRM Temerloh ditarik balik kerana ding dong masalah tanah hingga bertahun.

Kesempatan ini saya merakamkan ucapan tahniah kepada YB. Dato' Lau Lee kerana dengan usahanya diKementerian Buruh sebuah Advance Teknologi Colledge (ATEC) telah siap dibangunkan dan dalam proses untuk langsungkan.

Setelah kita membuat perancangan ini, dalam srtategi untuk mendapatkan lagi cabang-cabang institusi pengajian menengah dan tinggi (IPT) maka kita serahkan kepada kebijaksanaan pemimpin-pemimpin politik serta orang yang boleh melobi agar dalam Rancangan Malaysia memasukan agenda pembangunan berkenaan. Sebagai Ahli Majlis, itu sudah diluar cengkaman mampu laksana.

Pada banci tahun 2010 ini kita yakin bahawa percambahan penduduk mencapai 100,000 orang berdasarkan growth nasional 3 persen tahunan. Namun demikian percambahan penduduk diJerantut agak rancak melebihi purata nasional. Ia suatu perkembangan yang baik kerana cepat percambahan penduduk, lebih bertangga buying power dikalangan masyarakat.

Jerantut adalah sebuah Bandar bahagian tengah Pahang. Kita dapat diibaratkan sebuah daerah umpama negeri Laos atau bahagian tengah Afrika. Jerantut tidak ada port, lapangan terbang untuk menarik pelaburan dibidang perindustrian. Jerantut hanya ada jalan raya Benta-Jerantut, Lipis-Jerantut, Temerloh- Jerantut, Maran Jerantut dan Jengka Jerantut, landasan keretapi KL-keTumpat. Itu sahaja.

Tidak ada pelabur yang terlintas untuk melabur secara besar-besaran kerana tiada letakan perindustrian yang cocok kecuali industry yang terkait dengan sumber asli seperti kayu kayan, batu batan dan sebagainya. Itu pun bukan industri hiliran yang menawarkan banyak peluang sebaliknya sebagai pemerosesan asas untuk mudah diangkut kepantai Barat seperti Lembah Klang dan lain-lain.

Habis Jerantut apa ada?. Nah kita ada alam terbentang yang Tuhan kurniakan seperti dua gunung iaitu Tahan dan Benum, gua KG, Hutan tropika tertua didunia, aliran Sungai Pahang, Lembah Kiol, tanah yang subur, serta kehijauan yang membiak haiwan

Habis, apa yang boleh memberikan nafas jika jumlah penduduk meningkat?. Wah.. ini soalan yang kita harus fikir lebih tajam, bersirat dan kreatif serta praktikal dengan landskap daerah ini. Kita boleh mencipta bermacam-macam vision tetapi adakah ianya praktikal untuk ditangani supaya ianya bernadi ?. Jika kita merancang apa yang tidak praktikal nanti orang kata kita gila pula.

Baiklah, kalau begitu bagaimana?. Seperti yang saya katakan tadi kita harus kreatif, inovatif dan praktikal. Pertama, sebagai ahli Majlis kita harus melihat lebih fokus kepada ruang Bandar Jerantut ini sendiri sebagai pusat dagang yang membina growth ekonomi serta peluang kepada masyarakat. Ini berasaskan kepada falasafah Ibnu Khaldun bahawa ‘ tamadun manusia bermula dari kota’

Dato'Yang DiPertua, saudara saudari sekelian.
Bandar adalah ruang pasar yang dampaknya amat besar kepada masyarakat kerana masyarakat sekitar terangsang oleh aktiviti dagang dibandar. Bandar adalah gedung induk dimana muara kepada anak-anak sungai ekonomi desa. Bertapa pantasnya dibandar menyedut hasil mahsul akan pantas juga diperdesaan untuk meningkatkan keluaran. Itu logiknya.

Sebab itulah Bandar terbangun bukan terkembang secara natural sebaliknya ia dirancang berjangka dan kita harus melihat dengan mata hati kita apakah bayangan masa hadapan biarpun 50 atau seratus tahun lagi. Kita bukan sahaja dapat menyusun pembangunan fizikal premis-premis perniagaan semata-mata tetapi mampu menggambarkan dalam otak kita aktiviti mereka yang berbagai dengan penuh sibuk dan meriah.

Soalnya apakah kita ingin mencipta satu bentuk pembangunan yang streotype dengan Bandar-bandar lain seangkatan atau suatu kelainan yang tidak menyamai bandar-bandar lain sebagai identiti dan keistimewaan kita ? Jika idea kita sama dengan daerah lain, sudah pasti kita hanya dapat hidup tanpa kelebihan apa-apa. Dengan itu kita wajar menjana pembangunan berbeza sebagai pemacu kita jauh kehadapan dan terdaftar didalam pemikiran penetap dan pengunjung bahawa Jerantut sebuah Bandar yang ‘lain dari lainnya’ dan nikmat untuk didiami serta dikunjungi kerap kali.


Bersambung...