Tuesday, 17 August 2010

RUNTUHNYA EMPAYAR SKIM CEPAT KAYA

sambungan (4).

Bisnes skim cepat kaya Pak Man Tv berjalan 5 tahun. Dalam awal tahun keempat skim pelaburan Pak Man Tv menuju puncak. Boleh dikatakan seluruh negeri-negeri di Semenanjung ini ada ejen dan pelabur Pak Man.

Pak Man Tv tidak lagi mengamal cara lama dalam sistem pelaburan. Pak Man telah melantik seorang bekas pengurus bank menguruskan dananya. Semua pelaburan melalui akaun bank. Ejen-ejen hanya mengantar slip bank kepada Ibu Pejabat dan segala bonus atau dividen juga dibayar melalui akaun dalam jarak masa dua minggu sekali.

Ejen-ejen Pak Man Tv juga mempunyai pejabat urusannya disetiap negeri. Ejen-ejen kecil dibawah naungan ejen-ejen negeri. Pelabur skim cepat kaya Pak Man Tv mencapai angka 300,000 orang dalam tempuh melebihi empat tahun dan purata pelaburan melebihi RM3000 seorang. Kebanyakannya mengatasi angka RM 10,000.

Pak Man Tv, telah melabur dalam hartanah pula. Tanah-tanah strategik di Alor Star, Pulau Langkawai, Pulau Pinang, Ipoh, Lembah Klang, Johor Bahru, Melaka dan Tioman dibeli oleh Pak Man. Pengurus hartanah memasang telinga dimana sahaja ada tawaran jualan tanah dilokasi itu mereka akan terus mengambil kesempatan untuk dibeli. Sebuah Hotel terkemuka diLangkawi dan  sebuah diKuala Lumpur dibeli oleh Pak Man Tv.

Pak Man Tv tidak pernah tergendala dalam soal bayaran bonus dan dividen kepada pelabur. Ada pelabur-pelabur  Pak Man yang berani melabur melebihi RM 100,000 menjadi kaya dan mewah. Skim cepat kaya Pak Man diyakini oleh para pelabur pasti tidak hangus dan berbaloi.

Beberapa bulan sebelum masuk usia lima tahun Skim Cepat kaya Pak Man, terdapat desus desas bahawa pelaburan mereka mula tidak berbayar ikut jadual. Mereka yang meminjam bank, koperasi, menjual tanah mula risau. Ada yang sudah mencapai dua bulan tidak berbayar. Rupanya, ejen-ejen Pak Man sudah main kayu tiga. Mereka sudah pandai mengutip pelaburan untuk dimasukan keakaun sendiri.

Tidak puas hati memuncak hingga keluar muka hadapan akhbar perdana. Pejabat Pak Man Tv diserbu. Semua akaun Pak Man dibeku. 300,000 orang pelabur gigit jari!. Oleh kerana undang-undang penggubalan wang haram dan memungut deposit tanpa lesen Bank Negara kurang jelas pada ketika itu, Pak Man tidak diambil tindakan mahkamah. Pak Man Tv dibuang daerah kePulau Jerjak dan beberapa orang ejen kanan dibuang daerah kekawasan terpencil, dikenakan lapur diri dibalai polis setiap hari. Pelabur tidak mendapat kembali wang pelaburan mereka.

Selang tiga empat tahun selepas itu, muncul pula 'skim cepat kaya amanah saham Relong' (bukan nama sebenar). Relong itu seperti satu nama pusat pertumbuhan desa di Kuala Lipis. Cantik nama itu bukan ?. Hahahaha...... beribu orang juga jadi mangsa.  Bisnes itu bukan beroperasi di Lipis sebaliknya diKuala Lumpur. Tentu orang Pahang masih ingat !. terutama yang jatuh ditimpa tangga.

Apa yang saya ingin ingatkan disini dalam semua zaman skim cepat kaya tetap berlaku dalam cara yang berbeza. Di Itali, kerajaan Itali pernah membayar dolar to dolar kepada hampir sebahagian besar rakyatnya yang terperangkap dengan skim cepat kaya. Jika kerajaan tidak berbuat demikian, negara akan jadi huru hara rakyatnya memberontak.

Jadi belajarlah dari pengalaman orang lain dan seriklah.
Cerita ini hanyalah kisah dan teladan. Kisah benar, tetapi nama orang, tempat dan plot diubah dari cerita asal. Pada yang masih ingat peristiwa ini akan dapat menerangkan dengan jelas. Apa yang ingin disampaikan adalah pengajaran dari cerita itu.

Sunday, 15 August 2010

SKIM CEPAT KAYA MUDAH JADI GHAIRAH

sambungan (3)
SISTEM PIRAMID

Man tv telah mengkaji semula asal usul bisnesnya dimana sekarang Man sudah dapat menabung kira-kira 200 ribu dalam ASB. Dia 100 ribu dan isterinya 100 ribu. Di Bank Sinpanan Nasional Man ada 30 ribu dan di Bank Bumiputera (sekarang CIMB) 40 ribu. Sambil duduk dalam pintu kedai  bertutup seorang diri Man melakar-lakarkan kertas dengan sebatang pen. Man tidak boleh lupa pada saat mula bagaimana nasib menyebelahinya untuk berubah seluruh kehidupan.

Man ingat jelas pada mula hantar tv adalah Pak Alang. Kedua Budin. Ketiga Cek Lah. Keempat, Deraman dan kelima, Esah. Lepas itu  tak ingat lagi sebab terlalu banyak bersusun-susun. Rengkasnya Man ingat muka-muka Pak Alang, Budin, Cek Lah, Deraman, dan Esah.  Man lakar pada kertas  A, B, C, D dan E.
A rosak, ambil alat B. B ambil alat C. C ambil alat D. D ambil alat E dan seterusnya F sampai Z dan pusing lagi.  Satu sen Man tidak keluar modal.

Tiba-tiba Man Tv terfikir,  Jika dalam bentuk wang bahagimana ?.  Seorang simpan seratus pada Man. Cukup dua minggu Man Pulang  10%.  Sebulan 20% . Tentu mereka suka untuk jadi pelabur dalam perniagaan Man Tv.  Sama juga konsepnya Duit A, dibayar dari duit B, Duit B dibayar duit C, Duit C dibayar dari duit E dan seterusnya. Man bayang kalau semakin ramai melabur Man akan makan faedah Bank pun sudah bagus sudah boleh jadi kaya. Bisnes ini, sejauh mana fikiran cekap untuk pusing modal dan kempen bagi orang sertai nya.

Kebesukannya pagi-pagi lagi Man telah pusing keliling cari kawan-kawannya untuk ajak minum pagi sambil mendengar rancangan bisnes baru Man.  Man menerangkan kepada lima orang kawannya untuk menjadi pelabur pertama dan sekali gus dilantik jadi ejen besar. Kawan-kawannya setuju untuk memulakan perniagaan mengikut perancangan  Man tv.

Masing-masing ada melabur 1000,  ada 2000,  ada 4000 dan ada juga modal kecil mula dengan 500 dan janji pulangan hasil 10% setiap dua minggu. Setelah dua minggu Man panggil kawan-kawannya itu untuk terima bayaran deviden.  Wah, hebat kata mereka. Sampai hujung bulan Man Tv bayar lagi deviden 10%.  Seterusnya apabila masuk  5 bulan mereka sudah untung 100%. Diantara lima orang pertama ini juga telah membawa masuk tidak kurang 30  pelabur baru. Mereka sudah mabuk untuk melihat hasil lebih besar. Ada yang pinjam koperasi, pinjam bank, gadai tanah dan berbagai lagi untuk menggandakan pelaburan. Sudah ada dikalangan mereka goyang kaki dikedai kopi dan mula terasa mual bau lumpur bendang.

Cerita dari mulut kemulut berkembang serata kampung. Ejen-ejen sibuk mengecek pelabur baru supaya masuk. Mereka gempar-gemparkan hari terima deviden supaya orang lihat. Ejen-ejen Man Tv membayar deviden terbuka dikedai kopi. Orang semua buka mata. Jumpa ejen ingin untuk cuba. Bila cuba tidak puas hati terpaksa ganda pelaburan.  Ejen-ejen sejak setahun berjalan sudah ada beli kereta second hand, motor baru. Man Tv sudah pakai pemandu. Pelanggan semakin ramai. Orang ramai sudah sukar mahu melihat wajah Man Tv Lagi. Nama Man cukup popular seperti  nama ' Mawi' satu ketika. Tiba tiba sahaja nama Man Orang panggil Pak Man Tv. Jadi kekal nama Pak Man Tv itu.

Pak Man Tv terima duit pelabur dari ejen cara tunai. Senarai nama pada buku salinan tebal dicatit simpan berapa, bila dan berapa tarikh menerima deviden dan dibawah tangan ejen mana. Selepas setahun setengah hanya ejen boleh jumpa Pak man Tv. Pelabur hanya boleh bertemu ejen-ejen yang kian membiak. Pak Man Tv, terima duit dari kutipan ejen hanya campak dalam guni bawah dan belakang Meja. Tiap-tiap petang jam  2.30 Van Pak Man hantar simpan duit diBank Bumiputera Alor Star. Setiap kali simpan paling kurang dua guni . Peti Besi Pejabat Pak Man penuh tunai. Itu persediaan untuk bayar deviden tiap-tiap dua minggu.

Pelabur-pelabur bukan sahaja orang kampung malah pegawai-pegawai kerajaan, guru-guru, peniaga dan polis pun ikut sama melabur. Dalam masa setahun setengah, pelabur Pak  Man Tv sudah ada ejen datang dari Pulau Pinang dan Utara Perak. Ejen-ejen berulang alik kePekan kecil itu bagi menyerahkan pelaburan dan mengambil deviden atau bonus untuk anak kakinya. Anak Saudara Pak man Tv sudah mula melebarkan sayap  keKuala  Lumpur dan sudah mula dapat sambutan. 

bersambung......>>>>>