Monday, 27 December 2010

LOWONGAN BISNES KUNCUP BERANSUR PULIH
Selepas Mei 2010, Merdeka Center sekali membuat kajian aliran sokongan terhadap kerajaan 1Malaysia  pimpinan PM Najib pada 30 November hingga 11 Disember 2010.  Ia membabitkan sampel rawak 1005 pengundi berdaftar 21 tahun keatas.

Hasilnya berikut:  merosot 3 peratus kepada 69% daripada 72 %  skor bulan Mei Lalu.  Tahap puas hati ikut komposisi kaum, Melayu 74 Persen,  India 85 persen dan China 54 persen.

Sentimen diukur terhadap ekonomi negara meningkat berbanding dengan Mei lalu. 52 % puas hati tahap pendapatan peribadi.  48 % bagi peluang pekerjaan dan 50% pula bagi peluang perniagaan. Hanya  46 % rakyat yakin terhadap Program Transformasi Ekonomi (ETP) yang diumum kerajaan September lalu.
Paling penting, 54 persen rakyat berpendapat bahawa negara telah kembali kelandasan yang betul.
(Berita Harian Dis 25, 2010 : N2)

ULASAN

Berdasarkan maklumat MC itu ada tiga perkara saya ingin fokuskan disini bahawa 52 peratus rakyat Malaysia berpuasa hati dengan pendapatan peribadi. Ini termasuklah mereka yang mepunyai ladang sawit dan getah yang ekonomik. 48 peratus yang masih belum puas hati itu adalah mereka-mereka yang berpendapatan rendah, tidak mempunyai perkenjaan tetap, kenaikan harga barang yang tidak setimpal dengan pendapatan dan lain-lain.

Fokus kedua, adalah peluang perkejaan. Mana- mana negara dalam pemulihan ekonomi menghadapi masalah kekurangan peluang pekerjaan. Bagaimana pun Malaysia telah pulih hingga ke 48 peratus. Jika tidak berlaku apa-apa halangan arah aliran ini meningkat sejajar dengan perkembangan peluang perniagaan.

Ketiga adalah peluang periagaan .  Sebahagian dari perniagaan orang melayu adalah penceburan diri dalam bidang kontraktor. Tidak dinafikan bahawa sejak dua tahun kebelakangan peluang untuk mendapatkan kontrak agak ketat. Boleh dikatakan ramai yang terpaksa berkemas dan gulung tikar. Tetapi keyakinan terhadap peluang perniagaan mula cerah serentak dengan pemulihan ekonomi.

Bisnes lain juga masih merunut garisan 50/50. Masalah kenaikan harga menyusutkan modal sedia ada sebagai stok atau barangan jualan.

Kerajaan berhempas pulas membaiki keadaan ekonomi. Berdasarkan situasi sekarang, lempahan ekonomi akan menepu kembali dalam tahun 2011.  Mereka yang dapat bertahan dalam keadaan genting lebih kompeten dalam keadaan selesa seperti tahun-tahun ekonomi memuncak.No comments: